How We Work, The avant-garde of Dutch Design

Vorige week verscheen How We Work, The avant-garde of Dutch Design. Voor de samenstelling van het boek bezochten fotograaf Inga Powilleit en stilist Tatjana Quax vijftien studio’s van Nederlandse designtalenten en geven hiermee een kijkje in de keuken van het intensieve en vaak proefondervindelijke werkproces dat aan een uiteindelijk product of project voorafgaat. Vragen als: ‘Wat doen we met de overdaad aan spullen en designprullaria? en ‘Hoe kan het anders?’ staan centraal.

Antwoorden komen in de vorm van kleurexperimenten, experimenten met gedroogd vlas of oud plastic, handwerk of juist het gebruik van 3D-printers. Vijftien studio’s – van Atelier NL, Pieke Bergmans, Mae Engelgeer, Formafantasma, Pepe Heykoop, Chris Kabel, Maarten Kolk & Guus Kusters, Dirk van der Kooij, Joris Laarman, Valentin Loellmann, Christien Meindertsma, Lex Pott, rENs, Daan Roosegaarde en Scholten & Baijings – tonen evenzoveel manieren van werken, maar ook overeenkomsten. Dit maakt How We Work tot een uitermate informatief en inspirerend visueel verslag van de dagelijkse praktijk van een nieuwe generatie vormgevers voor wie onderzoek naar de functie van design een belangrijk uitgangspunt vormt. Antwoord op massaproductie, overdaad en milieuvervuiling wordt door deze ontwerpers gegeven in de vorm van hoogwaardige kwaliteit, originaliteit en authenticiteit. Een combinatie van factoren die vraagt om tijd,

verdieping en aandacht. How We Work laat zien hoe boeiend de research naar innovatie op het gebied van materiaal, vorm en kleur is net als het experiment met traditionele ambachten of juist hypermoderne productietechnieken.
De noeste arbeid, verdieping en aandacht loont zich en krijgt uiteindelijk vorm in producten en objecten die een persoonlijk verhaal vertellen. Het is design dat  je wilt bewonderen, koesteren en bewaren en dat hierdoor een duurzaam karakter heeft. Dat hebben de ontwerpers die in het boek belicht worden inmiddels bewezen.

Het ruim 225 pagina’s tellende boek is de opvolger van How They Work uit 2008 waarin ontwerpers als Marcel Wanders, Hella Jongerius en Piet Hein Eek centraal stonden. Aanvullend op How We Work opent in januari 2015 in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een tentoonstelling waarin het onderzoek en het werkproces centraal staan, zonder dat het object uit het zicht verdwijnt.
Gastcurator Tatjana Quax selecteerde samen met het museum van elke ontwerper één object waaromheen het proces en het verhaal van de totstandkoming te zien zullen zijn.

How We Work, The avant-garde of Dutch Design – Samengesteld door Inga Powilleit en Tatjana Quax, Auteurs: Merel Bem, René Pingen,
Uitgeverij Lecturis, ISBN 9789462260795

How_We_Work_Atelier_NL_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Dirk_van_der_Kooij_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Formafantasma_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Maarten_Kolk_&_Guus_Kusters_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Mae_Engelgeer_photo_by_Inga_Powilleit  How_We_Work_Pieke_Bergmans_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_rENs_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Scholten_&_Baijings_photo_by_Inga_Powilleit How_We_Work_Valentin_Loellmann_photo_by_Inga_Powilleit Studio_Attenzione_HWW_2a-1024x596

Close

Sign up for Style News