STUDIO MAE ENGELGEER: Textiel met internationale allure

Ze experimenteert met garens, textuur, patroon en kleur en heeft met deze cocktail van factoren binnen enkele jaren een herkenbare en eigenzinnige signatuur neergezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote buitenlandse producenten graag met de Nederlandse textielontwerper Mae Engelgeer willen samenwerken.

‘Verschillende balletjes begonnen afgelopen jaar al te rollen, maar sinds mijn laatste presentatie in Milaan begin april, is alles in beweging. Ik kan officieel nog geen namen noemen omdat de samenwerkingen nog niet rond zijn op papier, maar ik durf wel te zeggen dat er veel belangstelling is voor mijn werk van hele interessante, internationale partijen!’
Wie Mae ontmoet voelt dat haar veelal aaibare en visueel aantrekkelijke producten in het verlengde liggen van haar energieke, voortvarende en onderzoekende persoonlijkheid. ‘Het draait voor mij allemaal om het experiment met textieltechnieken die ik wil vertalen naar esthetische producten’, aldus Mae in haar ruime studio in Amsterdam die ze onlangs betrok.
Haar liefde voor weefsels en breisels ontstond tijdens haar opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute, maar na 2 jaar in de mode gewerkt te hebben besloot ze dat ze zich volledig wilde focussen op textiel. Na een vervolgopleiding aan het Sandberg Instituut (de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie) werd in 2008 Studio Mae Engelgeer opgericht.
Inmiddels zijn er verschillende collecties uitgekomen – bestaande uit plaids, kussens, theedoeken, sjaals en tapijten – die namen als Ish., Flock, Woww en Nerv dragen en die succesvol zijn ontvangen.
Tijdens de Salone del Mobile 2015 presenteerde Engelgeer de Mod Collection en de wollen meubelstoffen lijn Mode, die ze ontwikkelde in samenwerking met een weverij

in Schotland: ‘Ik heb de mensen achter dit ambachtelijke bedrijf twee jaar geleden voor het eerst ontmoet tijdens de Dutch Design Week en ben ik daarna verschillende keren naar Schotland afgereisd om daar research te doen in de archieven en ter plaatste stoffen te ontwikkelen. Een super kans om in aanraking te komen met zoveel expertise. Mode is mijn eerste meubelstof onder eigen naam en gaat verkocht worden via een internationale agent. De stevige, wollen dubbeldoeken zijn aan twee zijden bruikbaar en we hopen dat architecten de speelse, grafische patronen gaan inzetten voor mooie projecten’.
De eveneens kersverse Mod Collection bestaat uit dekens, theedoeken en een kleed, waarvoor Engelgeer zich focuste op vlakverdelingen van verschillende gradient effecten in zwart, blauw, wit en hier en daar een hint bordeaux rood. Een knap staaltje design waar veel onderzoek aan vooraf ging. Mae: ‘Blijven vernieuwen, mijn handschrift steeds op een andere manier uitvinden, dat is voor mij leidend.
Ik ben ook niet voor niets al jaren kind aan huis bij het Textiellab – de werkplaats van het Textielmuseum in Tilburg – om te experimenteren met interessante combinaties van garens en techniek. Mijn waardering voor de vakmensen daar is groot. Als ik met hen samenwerk en naast de machines sta, kan ik van alles uitproberen en direct aanpassingen doorvoeren om zo tot het mooiste resultaat te komen’.
Hoewel Mae zeer happy is met inmiddels verschillende buitenlandse agenten en het groeiend aantal internationale verkooppunten van haar designs, blijven research en de behoefte om zich te ontwikkelen haar grootste drijfveer: ‘Het is natuurlijk geweldig en eervol dat er interesse is voor mijn werk vanuit grote namen uit de wereld van textielproducten, maar mijn ervaring is inmiddels ook dat je dan concessies moet doen. Mijn eigen collectie zal daarom altijd de basis blijven vormen. Het is mijn laboratorium van waaruit ik graag de wereld wil veroveren’.
mae-engelgeer.nl

1 2 3 4 5 6 7  89

Close

Sign up for Style News