Future Fashion Spirit: Barbara Langendijk

Een nieuwe generatie ontwerpers bevraagt het traditionele modesysteem waarbij ‘minder, maar beter’, een seizoen overschrijdend handschrift en andere duurzame oplossingen het uitgangspunt vormen voor innovatieve concepten.
Zo vormt de wens om op een bewuste en zorgvuldigere manier kleding te ontwikkelen binnen de huidige, overvolle modebranche voor de Nederlandse Barabara Langendijk een belangrijke motivatie achter haar ontwerpen. De traditionele Japanse cultuur, gekenmerkt door rust en respect, vormt voor haar een belangrijke inspiratiebron. Deze week toont  Barbara Langendijk haar collectie voor het eerst tijdens de Amsterdam Fashion Week.

Barbara Langendijk studeerde in 2013 af aan de masteropleiding van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en liep stage bij Walter van Beirendonck in Antwerpen en Proenza Schouler in New York.
Voor haar afstudeercollectie deed de ontwerper onderzoek naar de constructie van de traditionele Japanse kimono. Geïntrigeerd door de veelal losse grote lappen waar dit traditionele Japanse kledingstuk uit bestaat – met slechts enkele punten van bevestiging –  ontwikkelde zij een eigen methode om rechte stukken stof te verwerken tot kledingstuk. Om vorm in het silhouet te verkrijgen maakt Langendijk gebruik van klemmen die functioneren als coupenaden en sluiting. Door deze manier van werken is het niet nodig de stof te verknippen tot patroondelen, zoals gebruikelijk is in de mode industrie. Restafval wordt zo beperkt en aangezien de proportie van het

kledingstuk dankzij de accessoires verstelbaar is, vervalt deels de noodzaak om de kledingstukken in verschillende maten te produceren.

Het zoeken naar alternatieve constructies vormt ook voor Riches from Rags – de collectie voor F/W 15/16 die Langendijk deze week toont tijdens de Amsterdam Fashion Week – opnieuw het uitgangspunt. Afgelopen jaar reisde de ontwerper af naar Japan om zich daar te verdiepen in de kenmerkende, authentieke ambachten en recyclingtechnieken. Gefascineerd door shimenawa (een object van in elkaar gerold rijststro dat wordt gebruikt voor rituele doeleinden) en sashiko  (een borduurtechniek waarbij verschillende lagen textiel – vaak gerecycled – handmatig aan elkaar gestikt worden) is Langedijk voor haar nieuw collectie opnieuw gaan experimenteren met losse lappen stof, die ditmaal vorm krijgen door ze in elkaar te rollen.

Langendijk’s visie blijft niet onopgemerkt. Zo selecteert het designmagazine Wallpaper* jaarlijks de meest veelbelovende, creatieve Europese talenten en werd Barbara Langendijk in 2014 opgenomen in de Graduate Directory.
Ook Viktor & Rolf  zijn zeer te spreken over haar werk en afgelopen September werd Langendijk geselecteerd voor een beurs in de Deelregeling Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Hiermee kan zij een jaar lang onderzoek doen en haar concepten verder uitwerken.
barbaralangendijk.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Close

Sign up for Style News