DOSA

Dosa maakt kleding, geen mode. Voor Christina Kim, de vrouw achter het label, een bewuste keuze: ‘I want to make beautiful things that are experienced differently because they are made differently’. Een uitspraak die vertaald wordt naar collecties waarvoor Kim samenwerkt met traditionele vakmensen om zo eeuwenoude textieltechnieken levend te houden en tevens de verduurzaming van de productieketen te stimuleren. Dosa heeft wereldwijd verkooppunten, maar het mooist komt het label tot zijn recht bij Dosa 818, de eigen winkel annex gallery in Los Angeles die veel weg heeft van een rustgevende tempel.

Voor Christina Kim geen fast fashion, maar kleding gemaakt met respect voor mens, milieu en traditie. Om haar liefde voor het nog ambachtelijke gemaakte met de wereld te delen werkt ze samen met ambachtslieden in verschillende landen. Een eerlijke honorering staat voor Kim hoog in het vaandel en daarom betaald ze 2 tot 3 maal het reguliere loon en gaat ze alleen duurzame relaties aan. Een visie die veel te maken heeft met haar eigen achtergrond. Christina Kim werd in 1956 geboren in Zuid-Korea en emigreerde met haar familie in 1971 naar Californië. Na een studie kunstgeschiedenis en een baan in Italië keert ze terug naar Los Angeles waar haar moeder een naaiatelier runt. Omdat Kim het productieproces net zo interessant vindt als het uiteindelijke product gaat ze zich steeds intensiever verdiepen in traditionele

materialen en ontstaat haar label Dosa. De collecties van Dosa worden nog steeds in elkaar gezet in het fabriekje van haar moeder in Los Angeles, maar voor de stoffen reist Kim af naar India, Mexico, Nepal en Japan waar nog op authentieke wijze wordt geweven en gesponnen (zoals khadi) en gekleurd met thee en indigo. Recycling is een ander aspect dat voor Kim een belangrijke rol speelt en dat voortkomt uit haar jeugd in Zuid-Korea waar haar grootmoeder kledingstukken repareerde met oude lapjes en waar ze zelf kledingstukken naaide uit U.S. Army sweaters. Om deze traditie voort te zetten probeert de ontwerpster waar mogelijk leftover materialen van de verschillende ateliers waar ze mee werkt in haar designs te verwerken. Een aspect dat aansluit op de missie van Dosa om mensen aan te sporen minder te consumeren en mooie producten te koesteren. Een visie waarvoor Kim in 2003 door Time Magazine werd uitgeroepen tot een van de Innovaters van het jaar. Naast seizoenscollecties brengt Dosa de Standard Issue – een lijn made for the roadmet in tien tinten wit uitgevoerde basic items die zijn geïnspireerd op daagse drachten uit India. Om het reizen makkelijk en functioneel te maken is de ‘dosa shake’ bedacht: spray wat water over het kledingstuk, rol het op, draai het een paar keer en je shirt, jurk of broek is klaar om aan te trekken.
Dosa in online onder meer te bestellen via farfetch.com.
http://dosainc.com/

1 2 3 Tunic made of fine khadi cotton 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

For sources Dosa 818 store pictures check:http://www.pinterest.com/styleindicator/great-stores/

Close

Sign up for Style News