Een impressie van de DUTCH DESIGN WEEK 2014

Afgelopen week was ik twee dagen in Eindhoven voor de Dutch Design Week. Helaas veel te kort om alles te zien, maar lang genoeg om een impressie te krijgen, veel mooi werk te ontdekken en geïnspireerd te raken. DDW duurt nog tot en met zondag 26 oktober. Ik raad iedereen aan om komend weekend nog een bezoek te brengen aan de bruisende design capital van Nederland. 

Onder de noemer ‘UP’ – dat staat voor inventief ontwerp, nieuwe perspectieven en de opwaartse kracht van design – is in Eindhoven werk te zien van ruim 1800 ontwerpers verdeeld over 80 locaties in de stad. De focus  van de DDW ligt op ontwikkeling en ondersteuning van jong Nederlands en internationaal talent, maar er is ook veel werk te zien van designers die al wat langer meedraaien en samenwerken met de industrie of traditionele ambachtelijke bedrijven. Een aantal aanraders.

Graduation show 2014
Design Academy Eindhoven
Een van de hoogtepunten in Eindhoven is altijd de Graduation Show in De Witte Dame, het monumentale fabriekspand waar de Design Academy Eindhoven is gevestigd. Ook dit jaar nemen designvoorstellen die onze weinig rooskleurige wereld een beetje beter maken een prominente plaats in, net als experimenten met ambachtelijke technieken uit verschillende windstreken.
Tussen de 126 eindexamenstudenten veel nieuw talent, maar ook een aantal toekomstige ontwerpers die vooral inzicht geven in het experiment en het werkproces en zich niet zozeer bekommeren om een uiteindelijke uitvoering. Het onderzoek en de reis zijn onbetwistbaar belangrijk, maar hoe mooi is het als een uiteindelijk product of object ook helder het verhaal communiceert en visualiseert.
Enkele van mijn favorieten zijn On Sea & Land van Gerard Jasperse, 12 x NL van Desirée Wevers, Night Light van Rik Blaauw, Lumist van Teresa van Dongen, S-SPOT van Maddalena Selvini en Dining Stories van Debby Yu.

1 23 4 5 6

Kazerne
Een must zijn wat mij betreft de exposities in Kazerne, sinds vorig jaar een nieuwe hotspot aan de Paradijslaan in het centrum van Eindhoven met een combinatie van restaurant en verschillende tentoonstellingsruimtes. In een fraaie opstelling toont Open Mind werk van inmiddels bekende Nederlandse designers en designduo’s als Maarten Baas, Bertjan Pot, Dirk van der Kooij, de Intuïtiefabriek, Lex Pott, Eric Klarenbeek, Elisabeth Koetsier, Maarten Kolk & Guus Kusters en Christien Meindertsma. In samenwerking met vier designkoppels –  Claire & Roderick Vos, Jeanine & Piet Hein Eek, Petra Janssen & Edwin Vollebergh en Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk – presenteert ICE International handgeknoopte tapijten die de titel Dutch Landscapes meekregen.

Op een schaars verlichte zolder is de poëtische presentatie Low Motion een mooie ervaring met werk van Thomas Eurlings, Geke Lensink, Jesse Visser & YouAsMe MeAsYou.
De ontwerpers delen een gezamenlijke visie op vormgeving waarbinnen tijdloosheid als reactie op onze wegwerpcultuur centraal staat.

Zeer de moeite waard is ook de expositie Woven Into Detail, dat de samenwerking tussen weverij Van Engelen & Evers (sinds 1900 gevestigd in Heeze, Noord-Brabant) en ontwerpers als Walter Van Beirendonck, Kiki van Eijk, Bokja Design en Sigrid Calon laat zien. De jacquard weefsels zijn uniek in Europa en worden uitgevoerd op twee speciaal daarvoor ontwikkelde weefmachines.

1 2   5. 6 7 8

Dutch Invertuals & Sectie-C
In de NS Loods aan de Fuutlaan heeft het designcollectief Dutch Invertuals zichzelf dit jaar een wat abstracte opdracht gesteld die de titel Cohesion mee kreeg en waarbij onderzoek naar samenhang en gelaagdheid de rode draad vormt.
Een visueel experiment met sterk uiteenlopende resultaten als gevolg. Interessant waren onder meer de werken van Daphna Laurens, Mieke Meijer, Dienke Dekker en Raw Color.

Sectie-C is een voormalig complex van fabriekshallen aan de oostelijke rand van Eindhoven. De ateliers van onder meer Nacho Carbonell, Sander Wassink, Tessa Koot en Floris Wubben zijn hier te bezoeken. Helaas zelf gemist, maar zeer de moeite waard zijn de tentoonstellingen Doom-Pa-Di-Dee  (met onder meer keramiek van Kirstie van Noort ) en Proud to be Part of the Problem in Club-C. Hier zijn werken te zien van diverse vormgevers – waaronder de mooie Stacked Lights van Sander Wassink & Ma’ayan Pesach – die zijn geselecteerd rondom het thema upcycling.

10 11 12

Klokgebouw
Stefan Scholten en Carole Baijings zijn dit jaar de ambassadeurs van DDW en stelden de expositie ‘Design in Full Colour’ samen. Scholten & Baijings geeft hiermee in het Klokgebouw jong talent uit binnen en buitenland een podium dat – net als het design duo zelf – een sterke affiniteit heeft met kleur. Elk van de 33 designs heeft zijn eigen relatie met kleur. Zo ontstaat kleur bijvoorbeeld vanuit beweging, gelaagdheid en beschildering of bepalen de gebruikte lokale materialen en technieken de kleur. Mooie expositie met interessante nieuwe ontdekkingen.
In het Klokgebouw is nog veel meer te zien. Soms wat rommelig, maar toch de moeite om door de verschillende ruimtes te lopen en bijvoorbeeld de collecties van

Spectrum, Eigen Huis & Interieur en Imperfect Design te bekijken.
Van Eijk & Van der Lubbe presenteren Experience in Motion, een collectie voor Volvo waarvoor de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van zelfrijdende auto’s als inspiratiebron diende.
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen presenteert zich ook in het Klokgebouw met het project Weer Blauw van Aliki van der Kruijs.
Interessant is ook Collectie Veenhuizen, ontworpen door studenten van de Design Academy Eindhoven. De social design collectie bestaat uit producten en diensten geïnspireerd door de historie van het gevangenisdorp Veenhuizen en die deels is gemaakt in samenwerking met gevangenen.

20

Piet Hein Eek Area
Zoals elk jaar is er in de fabriek en op het terrein van Piet Hein Eek van alles te zien en te beleven. Zo toont Eek het resultaat van nieuwe samenwerkingen met onder meer Borre Akkersdijk (byBorre) en NLXL.  In de Wonderkamer vind je een combinatie van unieke producten van Piet Hein Eek, antiek en kunst. De fabriek van

Eek biedt ook onderdak aan jonge ontwerpers en kleine studios.
Op het terrein zijn verder de studio’s van rENs (mooie wandkleden gebaseerd op klederdrachten gedragen in perioden van rouw) en Lotty Lindeman & Wouter Scheublin een must om te bezoeken, net als de tot showroom omgebouwde vrachtwagen van Dick van Hoff.

1 2 3 4 5

TAB Gebouw
In het TAB gebouw, vlak bij Piet Hein Eek,  vind je de Dutch Design Awards tentoonstelling met werk van de finalisten in verschillende categorieën.Grootste winnaar is ontwerpbureau Lemz, dat voor Sweetie maar liefst twee awards ontving. Sweetie is een fictieve avatar die wordt ingezet om online sekstoerisme te bestrijden en is gemaakt in opdracht van Terre des Hommes.

In het TAB gebouw kan je ook de ateliers van onder meer Daphna Laurens, Mieke Meijer, Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk bezoeken. Kiki en Joost hebben opgeruimd, her-verzameld en her-gewaardeerd en hiermee inspirerende nieuwe producten gemaakt die worden gepresenteerd in een expositie die de titel ‘CLEAN UP! The mess’ meekreeg.
Zie voor alle adressen en meer informatie: ddw.nl

6 7 8 9 10

Close

Sign up for Style News